Nem ismertem ez a lejátszót, így amikor megláttam, az jutott eszembe: Na ne! Egy újabb olcsó fekete Sony.

Tévedtem.

Véleményem szerint ez az egyik legjobb CD lejátszó, amit valaha gyártottak. Egy lecsupaszított Sony CDP-555 ESD vagy 337ESD, esetleg 333ESD, bár úgy, hogy a lényeges részeket megtartották. Persze tudom, hogy milyen jó birtokolni egy CD-t, ami nehéz mint a sírkő, tömör réz készülékháza, alumínium eleje és lakkozott fa oldala van. A CDP-710 a egy teljesen spártai kinézetű gép – miközben a nyákja csúcsminőségű. Kinézet alapján teljesen figyelmen kívül hagytam volna vásárlás közben. Az eBay-en 1 eurón indulna és egy hét alatt biztosan nem kelne el. Megmutatom a belsejét és elmagyarázom, miről is beszélek.

Semmi különös - a lejátszó előlapját tekintve ennyi jut eszembe. Elsőre az ESD család tagjának tűnhet, de nem az! Egy ESD előlapjának másolata, csak műanyagból. A doboz és a sasszi is egy darab műanyag.
Abban az esetben, ha még nem tűnt volna fel - ez a cucc DIGITÁLIS. Egész jó a 4-szeres túlmintavételezés, szerintem felülmúlja a legtöbb 8-szorosat.
Még kikapcsolható SP/DIF kimenete is van és mivel jó mechanika és jó alkatrészek vannak benne - a kimeneten jó minőségű jel várható.
Made in Japan! Amikor még gyerek voltam - hiszed vagy nem - minden elektronikára ez volt írva. Az én szótáramban a Made in Japan azt jelenti, hogy olyan emberek gyártották, akik jártak műszaki egyetemre.
A mechanika nagyon hasonlít a cég által gyártott legjobb típusra (mint a Denon DCD2560-ban), a KSS151A-ra, de ebből kivették a mágneses síneket, viszont megtartották a legjobb lézert és a legjobb leszorító "kart".
Megvizsgáltam a lézert és hasonlónak néz ki belül, mint a KSS190A és a BU1. Nagyszerű lézer ez. Soha nem láttam egy ilyen olcsó és egyszerű lejátszóban eddig. Erről jut eszembe: a mágneses sín, amit az előkelőbb modellekben használnak nagyon gyakran eltört és rendkívül áramigényes volt. Tehát úgy gondolom, hogy ez az egyszerűbb fogaskerekes megoldás tulajdonképpen még megbízhatóbb is.
A NYÁK nagyon zöld és nagyon szép. Két oldalú és mintapéldánya annak, hogy hogyan kellene CD lejátszót építeni.

DAC a SONY CDP-710-ben: a TDA1541

Csak nézz rá: a világ legjobb DAC chipje, a Philips TDA1541 vörös MKP kondenzátorokkal körülvéve (nem a zajos SMD-k, amiket máshol látni). A DAC-nak három különböző feszültségre van szüksége és voalá! Mindegyik tápfeszültség saját hűtőbordás szabályzót kapott! A legtöbb lejátszóban egy közös 5 V-os szabályzó van, ami ellátja a motort, a lézert, a fiókot, a kijelzőt és mindent. De nem a Sony-ban! Úgy csinálták a dolgokat, ahogy én is csinálnám, ha saját gyáram lenne. A tápkondik prémium minőségű ELNA típusok, mint a csúcskategóriás 557ESD-ben. Minden kritikus pont szűrő kerámiakondikat kapott. Csak egy opamp van benne csatornánként tehát átalakítás nélkül is nagyon jól szól a CDP-710. Még jobb, mint a Nakamichi CDP-2E, amit annyira dícsértem.

Még több szabályzó - ez a gép tele van velük. Feketék, rezek, borda nélkül - mindenféle szabályzó. És az alapos feszültségszabályzás a nagy különbség a középszintű sztereó és a high end között.
A transzformátor is tekintélyes, nem olyan alulméretezett, mint a legtöbb olcsó lejátszóban.

Meghallgatás

Ez a gép modifikáció nékül is igen jól szól. Az összes olyan jellemzője megvan, ami a jellegzetes TDA1541-es lejátszóknak. Az alkatrészek olyan jók, hogy igazából egyetlen kondit sem cserélnék ki. Talán csak az órajelet tuningolnám. A benne lévő DAC a csúcskategóriába ígéri ezt a lejátszót, tehát némi módosítással a legkomolyabbak közé kerülhet. A SONY CDP-710 tőlem a legjobb ár-érték arányú játékos díját kapja. Ha találsz egyet vedd meg gondolkodás nélkül! Csak egy további DAC különbözteti meg a kedvencemtől, a SONY CDP-227ESD-től.

Lukasz Fikus

Fordította: Sipos Róbert (2009)